eleştiriyle cevap verme
Size yöneltilen eleştiriye, sizi eleştiren kişiyi geri eleştirerek yanıt verdiniz!
Tu quoque Latince bir terimdir ve ‘sen de’ anlamına gelir. Bu hatalı argüman türü, kişiye saldırı (ad hominem) yanılgısının bir çeşididir ve sadece eleştiriyi yapan kişiye yöneliktir; dolayısıyla iddianın veya eleştirinin içeriğine dair bir karşıt iddia içermez. Karşı çıkılan iddia sahibinin iki yüzlülükle suçlanması, iddianın özünden uzaklaşılmasına ve hatta bu iddianın konu bile edilmemesine neden olur. Kısacası, kıvırmayın :)
Örnekler
Neşe: “Sigara içmek sağlığın için çok zararlı.”Selen'in itirazı sigara içmenin sağlığa zararlı oluşuna değil, bunu söyleyen Neşe'nin seçimine yöneliktir. Neşe'nin sigara içiyor olması, sigaranın sağlığa zararlı olmadığı veya Neşe'nin bunu söylememesi gerektiği anlamına gelmez.
Selen: “Ama sen de içiyorsun!”
Ozan: “Türkiye, düşünce özgürlüğü bakımından batı ülkelerine kıyasla çok geride.”Hakan'ın saldırısı Ozan'ın sunduğu fikre değil, ülke seçimine yöneliktir ve Türkiye'deki düşünce özgürlüğü hakkında herhangi bir sav içermez. Dolayısıyla Ozan'ın görüşünü çürütme yolunda bir adım bile değildir.
Hakan: “O zaman sen neden burada yaşıyorsun? Git orada yaşa!”